Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007

Χρόνια Πολλά

Χρόνια Πολλά σε όλους. Χρόνια καλά, με υγεία και ευτυχία.
Όλες της τοπικές εφημερίδες απασχόλησε η "γέννηση" της νέας δημοτικής παράταξης, όπως και όλους τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Θετικά ή αρνητικά τα σχόλια, καταγράφονται. Όπως καταγράφηκε και η επιθυμία του κόσμου του Χολαργού, που εκφράστηκε στις 2/12, όταν ξεχείλισε το Δημοτικό Αμφιθέατρο. Μικρότητες στην κοινωνία μας δεν χωρούν. Είμαστε λίγοι και τελικά όλοι μας γνωριζόμαστε. Εδώ υπάρχουν προβλήματα που ζητούν άμεση λύση. Υπάρχουν τοπικά ζητήματα, που πρέπει να ξεπεραστούν με αποτελεσματικότητα. Ποιοι είναι αυτοί που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ; Μήπως οι ίδιοι που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ;

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Πόσα πολλά...

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση σιτς καμμένες περιοχές του Υμηττού. Πολύ καλή κίνηση, από κάθε πλευρά. Επικοινωνιακά και όχι μόνο... Μια όψιμη ευαισθησία για το μόνιμα δοκιμαζόμενο περιβάλλον ακόμη και στο Δήμο μας, μια περιοχή που μέχρι πρότινος έσφυζε από πράσινο. Τώρα γεμίζει επικίνδυνα από κτίρια, χωρίς κάποια συγκεκριμένη αισθητική, με ακανόνιστα ύψη και ανύπαρκτη πολεοδομική παρέμβαση.
Ενοχλούμαι πολύ, παρατηρώντας μια από τις ωραιότερες περιοχές της Αθήνας, να παρακμάζει. Και όλα πραγματοποιούνται δίχως ένα σχέδιο. Όλα άναρχα. Φτιάχνονται όλες οι περιοχές σαν κακέκτυπα του κέντρου της Αθήνας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου, να είναι εγκαταλελειμένα τα πάρκα, να μην υπάρχει φύλαξη των χώρων. Ποιος ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας; Ποιος ο ρόλος του ίδιου του Δημάρχου; Μήπως η νέα τετραετία του επιβεβαιώνει τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας;
Για όλα υπάρχουν λύσεις, για ΟΛΑ! Το λέω και το πιστεύω. Θέληση δεν υπάρχει. Λύσεις πολλές. Όμως, πώς να υπάρξουν λύσεις, όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον; Ο Δήμαρχος και ο κάθε Δήμαρχος οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών του, στη μάχη της καθημερινότητας και όχι να λειτουργέι ως κομματικός τοποτηρητής!
Τι ψάχνουμε; Μια διέξοδο στα δημοτικά αδιέξοδά μας! Την άτιμη αγνότητα των οραμάτων μας, για ποιοτικότερη ζωή! Τόσο πολύ; Τόσο δύσκολο;
Η ώρα των εκλογών αργεί. Η προεκλογική σάλπιγγα, όμως, έχει ηχήσει. Γιατί; Γιατί το κενό θα καλυφθεί! Από όλους εμάς, τους ενεργούς πολίτες, τις ομάδες αυτο-οργάνωσης, όσους έχουμε περιβαλλοντικές ανησυχίες, όσους πιστέυουμε στην πράσινη ανάπτυξη...
Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Οι προκλήσεις εδώ, μας καλούν να ανταποκριθούμε. Αντέχουμε; Έχουμε την όρεξη; Γουστάρουμε να βουτηχτούμε στη δουλειά, για να δούμε κάτι όμορφο να αναδύεται από την απογοήτευση των καλοκαιρινών πυρκαιών και την "ευαισθησία" των δενδροφυτεύσεων;
Ας προσπαθήσουμε. Το ταξίδι μετράει. Όλοι για το Ταξίδι.... Για μια άλλη περιπέτεια, που μας αρέσει να ζούμε. Γιατί ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ σε αυτούς που έρχονται...

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Και εγένετο....

Με καθυστέρηση δυο εβδομάδων επανέρχομαι, για να συζητήσω τη γέννηση μιας νέας δημοτικής παράταξης για το Δήμο Χολαργού. Την Κυριακή 2/12, στην αίθουσα ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, από τον Χρήστο Δασκαλόπουλο παρουσιάστηκε κάτι διαφορετικό από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Η παρουσία μεγάλου αριθμού δημοτών, έδειξε τη δίψα του κόσμου για το διαφορετικό, την ανάγκη του να ακούσει κάτι, πέρα από τα τετριμμένα.
Η νέα παράταξη, που ακούει στο συνοπτικό και εύηχο ΥΠΕΡΕΧΟ, δίνει ένα στίγμα που εύχομαι να είναι ανεξίτηλο για τα δημοτικά πράγματα. Καθαρά υπερκομματική, πέρα και πάνω από μικροκομματικές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες, φρέσκα πρόσωπα με νέες ιδέες, σε σωστή αναλογία με την εμπειρία και την ωριμότητα.
Η συγκυρία ευνοεί αυτή την κίνηση. Σήμερα, που οι πολίτες σε όλη τη χώρα αγωνιούν για ένα σωρό ζητήματα της καθημερινότητας, έρχεται μαι δημοτική παράταξη να προτείνει λύσεις. Λίγο πρόωρο; Όχι. Οι ανάγκες των πολιτών είναι ίδιες παντού. Και εδώ στο Χολαργό, ένα Δήμο που παραδοσιακά ανήκε στην προοδευτική παράταξη και στις τελευταίες δύο εκλογές παραδόθηκε στην συντήρηση, οφείλουμε να ανατρέψουμε. Πάνω από όλα, όμως, υπάρχει η υποχρέωση να πειστεί ο δημότης, ότι υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό που σήμερα ή χτες ασκεί ή άσκησε την εξουσία του Δήμου. Η τοπική κοινωνία, βλέποντας την ποιότητα της ζωής της συνεχώς να υποβαθμίζεται, αρχίζει να ασφυκτιά. Και τώρα, έρχεται μια νέα παράταξη, για να της δώσει ανάσα και το οξυγόνο που έλειπε.
Ο χρόνος θα μας δείξει πολλά. Και ο χρόνος, ως γνωστό, είναι ο καλύτερος κριτής...

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Κάτι το διαφορετικό...

Μπήκαμε στο μήνα Δεκέμβρη, το μήνα των εορτών. Η ατμόσφαιρα γίνεται ωραιότερη και ήδη στο Εμπρικό Κέντρο της Περικλέους άρχισαν οι πρώτες μουσικές να ακούγονται.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα δε μπορούμε να ξεχάσουμε πως η καθημερινότητα τρέχει και πως πρέπει σε αυτή την καθημερινότητα να είμαστε παρόντες. Σήμερα, λοιπόν, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού ο Χρήστος Δασκαλόπουλος θα ανακοινώσει την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, με την οποία θα διεκδικήσει, για τρίτη φορά, τη Δημαρχία. Δύσκολο το εγχείρημα. Όμως είναι και εξαιρετικά φιλόδοξο. Οι δημότες του Χολαργού θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά διλήμματα. Το κρισιμότερο είναι να "φύγουν" από την κομματική γραμμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το στοίχημα, η πρόκληση και ταυτόχρονα η απάντηση των τοπικών κοινωνιών, που πλέον ζητούν ρήξεις με το παρελθόν και αναβάθμιση του προιόντος που λέγεται "Δημοτική Αρχή".
Ο χρόνος που επελέγη για την ανακοίνωση είναι καθοριστικός. Η κίνηση αυτή, δείχνει έναν άλλο δρόμο, πέρα από τα μικροκομματικά σύνορα και τις ξεπερασμένες ιδεολογικές αντικλήψεις, σε ότι αφορά τις τοπικές κοινωνίες. Δεξιός ή αριστερός ή σοσιαλιστής Δήμαρχος κρίνεται από την πρακτική του και από τους συνεργάτες του. Ο Δήμος μας δεν οφείλει σε κανέναν κάτι. Απλά, οι υποψήφιοι οφείλουν να αποδείξουν ότι αξίζουν την ψήφο μας. Κυρίως, όμως, έχουν την υποχρέωση να δεσμευτούν και να πράξουν. Αν δεν πράξουν, πρέπει να απολογηθούν. Γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ, δεύτερη ευκαιρία.
Το σημερινό βήμα είναι τολμηρό. Περιμένουμε να ακούσουμε. Ο Δήμος Χολαργού έχει ανάγκη από μια "άλλη" φωνή και κυρίως από μια άλλη Αρχή. Αρχή με αρχές και όραμα και με το βλέμμα στην πράσινη ανάπτυξη. Σήμερα, λοιπόν. Απόψε, στις 7 το απόγευμα. Να είμαστε εκεί, ας είμαστε εκεί.