Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Και πάλι ΩΡΑ ΔΡΑΣΗΣ!

Αντιγράφω από το in.gr:

«Η εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων καταδικάζει στην καταστροφή, όσα από τα δυσεύρετα και πολύτιμα δέντρα της Αττικής δεν καίγονται, σύμφωνα με παρατηρήσεις του Φ.Κουβέλη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ερώτηση σχετική με τα δέντρα του άλσους Χολαργού, που κινδυνεύουν με ολική ξήρανση, σβήνοντας από τη λίστα άλλο ένα «πράσινο καταφύγιο».

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης που απευθύνει προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, «το φαινόμενο της ξήρανσης αναφέρεται ότι παρουσιάζουν τα πεύκα που βρίσκονται στο Κεντρικό Άλσος του Χολαργού. Η ξήρανση αυτή δεν συνδέεται σύμφωνα με τους ειδικούς με την ασθένεια της βαμβακίασης ή την προσβολή τους από κάποια άλλη μικυτική ασθένεια, αλλά στο γεγονός ότι τα πεύκα αυτά που έχουν φυτευτεί τη δεκαετία του έτους 1940 έχουν ενηλικιωθεί και έχει παρέλθει το χρονικό όριο της ζωής τους, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της ολικής ξήρανσής τους».

Με βάση τα παραπάνω, προσθέτει ο Φώτης Κουβέλης, καθίσταται απόλυτα αναγκαία η εκπόνηση μελέτης αντικατάστασής τους και αναμόρφωσης της περιοχής του Άλσους με πράσινο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της περιοχής και να συμβάλλει στη διατήρηση και βελτίωση της περιβαλλοντικής εικόνας της περιοχής.

Όπως προσθέτει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή παρόμοιο πρόβλημα ενηλικίωσης παρουσιάζουν και δέντρα σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου και επειδή τόσο η ύπαρξη και διατήρηση του πρασίνου όσο και η επέκτασή του, στο Αττικό περιβάλλον, αποτελούν προτεραιότητα μείζονος σημασίας για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

· Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν ώστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να προβούν στην καταγραφή του προβλήματος αυτού και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του;

· Ποια μέτρα θα προωθήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αντικατάστασης των ξηραμένων και γερασμένων δέντρων του άλσους Χολαργού, ώστε να διατηρηθεί αυτό με την σημερινή μορφή λειτουργίας του ως άλσους;»

Εξαιρετικά επίκαιρη η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά, αυτό που όλοι οι πολίτες περιμένουμε, είναι η «αντίδραση» των αρμόδιων Υπουργών. Αν και έχω πειστεί πως τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε ζητήματα Περιβάλλοντος, είναι, επιεικώς, νεκρά!

Από την άλλη, υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για το Δήμο Χολαργού και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν το Περιβάλλον, υπάρχει τέτοια αδιαφορία, που έχει κάποιος την αίσθηση ότι ο Δήμος δεν ανήκει στο Χολαργό, αλλά κάπου αλλού!

Η καθαριότητα περιορίζεται στους χώρους γύρω από το Δημαρχείο, ο καλλωπισμός των δέντρων περιορίζεται στον κεντρικό δρόμο, τα πάρκα, πλην του πάρκου που βρίσκεται η παιδική χαρά επί της Περικλέους και απέναντι από το Δημαρχείο, δείχνουν εγκαταλελειμμένα, συνεπώς, ποια φροντίδα και με ποιον τρόπο να απαιτηθεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή;

Επανέρχομαι στην πρότασή μου, πως η μόνη λύση είναι η αυτοοργάνωση. Και πλέον, επειδή οι φωτιές μας ζώνουν από παντού, αναγκαιοί και η δράση. Πλέον, από το πρωί κάθε μέρας, κάθε πολίτης, που περπατά σε κάθε σημείο του Χολαργού, να είναι αυτόματα και παρατηρητής του χώρου που κινείται, ώστε αν εντοπίσει οτιδήποτε, ΑΜΕΣΑ να καλεί σε βοήθεια. Επίσης, τα Δίκτυα και οι δημότες των όμορων Δήμων να διοργανώσουμε μια βραδιά, στην οποία να βρεθούμε όλοι στα δάση μας, εδώ στους πρόποδες του Υμηττού. Να καλέσουμε και όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες από όποιον άλλο Δήμο και να «προκαλέσουμε», τραγουδώντας για τα δάση μας, για τη ζωή και το οξυγόνο, που θέοουν να μας στερήσουν.

Και πάλι ΩΡΑ ΔΡΑΣΗΣ! Ώρα κινητοποίησης του δημότη, του ενεργού πολίτη. Ίσως, γιατί πλέον, για να σώσουμε ένα δέντρο, να απαιτείται περισσότερη προσπάθεια από οτιδήποτε άλλο…

Γιάννης Γ. Αγγέλου

1 σχόλιο:

Εύα Παραδείσου είπε...

Γεια σου. Σ' ευχαριστώ που έγινες αναγνώστης μου :)