Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Εκλογές...

Βρισκόμαστε στην Τετάρτη, 12/9/2007. Σε τέσσερις μέρες ο λαός καλείται να αποφασίσει στις πιο κρίσιμες, ίσως, εκλογές εδώ και πολλά χρόνια. Τά διλήμματα είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες φορές. Και κυρίως, αυτή τη φορά ο λαός καλείται να επιλέξει για το μέλλον αυτού του τόπου.
Ποιες οι διαφορές από τα προηγούμενα χρόνια;
Πολλές και σημαντικές. Να τις αναλύσουμε:
  1. Η Ευρώπη δεν είναι αυτή του προηγούμενου αιώνα. Ήδη από το 2003 μιλάμε για την Ευρώπη των 25 και πρόσφατα για την Ευρώπη των 27. Νέες αγορές , νέες κουλτούρες, νέα ήθη και έθιμα. Και κυρίως, νέες δυνάμεις που απελευθερώθηκαν και προσφέρουν νέα δεδομένα στην πραγματικότητα της νέας χιλιετίας.
  2. Οικονομικά η χώρα ανήκει στην ΟΝΕ, από 1/1/2002. Ανήκει, δηλαδή, στον σκληρό πυρήνα των κρατών - μελών, που άνοιξαν την αυλαία του νέου νομίσματος. Τρέμω στην ιδέα η χώρα μας, ακολουθώντας την πολιτική που ήθελε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση, να έμενε εκτός της ΟΝΕ. Σήμερα θα είχαμε υποστεί τουλάχιστον επτά ανατιμήσεις στην πολύπαθη δραχμούλα μας...
  3. Η έκρηξη μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την πολυδιάσπαση χωρών, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές χώρες να ψάξουν θέση στον ήλιο και στις νέες αγορές. Τώρα πια δεν έχουμε λίγα, ομόσπονδα κράτη, αλλά πολλά ανεξάρτητα. Άρα, υποχρεούμαστε στην αναζήτηση νέων συμμαχιών, στην εξεύρεση λύσεων. Πρέπει να καταστούμε σοβαρή δύναμη, πόλος ανάπτυξης για την ΝΑ Ευρώπη, κάτι που με μεγάλη επιτυχία είχε πετύχει ο Κώστας Σημίτης.
  4. Από το 1989 η παγκόσμια σταθερότητα συνεχώς απειλείται. Εθνικιστικά και θρησκευτικά κινήματα αναδύθηκαν και η χώρα μας καλείται να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό στην περιοχή. Δε μπορεί να παραμένει ουραγός και αμέτοχη στα νέα δεδομένα.
  5. Νέες εστίες αποσταθεροποίησης εμφανίζονται στην περιοχή μας.
  6. Η μονοκρατορία των ΗΠΑ, αδιαμφισβήτητη μέχρι πρότινος, απειλείται από την νέα οικονομική δύναμη που λέγεται Ρωσία και την Κίνα.

Όλα αυτά μας υποχρεώνουν να είμαστε ιδιαίτερα προεσεκτικοί στην επιλογή της Κυριακής. Ίσως γιατί η πρόσφατη τραυματική εμπειρία της δεξιάς ανυπαρξίας, μας έστειλε πολλά βήματα πίσω, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της κραταιάς Ολυμπιακής Ελλάδας. Η ψήφος μας είναι σημαντική. Δεν πρέπει να την σπαταλήσουμε. Δε χωρούν άλλα λάθη. Η χώρα μας πρέπει να βρεθεί εκεί που της αξίζει, εκεί που βρισκόταν 4 χρόνια πριν, στους μεγάλους. Η Κυριακή είναι κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: